Vitaminer och mineraler – för god hälsa är vackert

För att kunna dra runt den maskin som är människokroppen, krävs tillsatser av olika slag som exempelvis vätska, syre och rätt kost bestående av bland annat vitaminer och mineraler. Får man en obalans i kroppen så medför det en mängd olika symptom som i förlängningen till och med kan innebära att kroppen skadas allvarligt eller slutar fungera helt. Då är det ju tur att kroppen i tid signalerar och talar om att det föreligger en näringsbrist som behöver åtgärdas. Några av de viktiga mineralerna är järn, som kvinnor ofta får brist på, och magnesium, som män ofta får brist på.

Hur man äter rätt

När det gäller vitaminer och mineraler så finns det en diger samling olika kosttillskott som du kan köpa och äta, men det är viktigt att veta att allt du behöver eftersom en fungerande hälsa finns i maten. Det gäller bara att äta rätt mat i rätt mängder, beroende på kön, ålder och andra förutsättningar som exempelvis träningsmängd. Men det kan vara svårt att veta vad du ska äta och dessutom att veta vad som är rätt mängd. Därför är det smidigt att ha kosttillskott till hands om behovet uppstår, om du exempelvis får kramp vilket kan uppstå vid vätskebrist och som avhjälps snabbt genom tillskott av magnesium.

Symptom på brist av vitaminer och mineraler

Det finns ett antal symptom på näringsbrist som kan vara bra att ha lite extra kunskap om. Förutom kramp så är de vanliga symptomen huvudvärk, torr hud eller eksem, trötthet, nedstämdhet, irritation och försämrad kvalitet på naglar och hår. Detta är symptom som är lätta att åtgärda, när du bara vet vad de beror på. Ta gärna hjälp av internet eller någon som är kunnig inom kosttillskott, så kommer det bespara mycket onödigt lidande framöver. Det är lätt att äta rätt mat och kosttillskott när du lärt dig hur din kropp fungerar och vilka tillskott av vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Titta sedan i butiker som Greatlife.se för att se om något där kan vara till hjälp för just dig.