Vägen till ett vackert leende

Ett leende är något som kan lysa upp någons dag. Men det finns mycket som kan förstöra intrycket man försöker att ge, och vill man ha ett vackert leende finns det ett och annat man bör veta.

Grunden för ett vackert leende är god tandhygien. Vi har ju alla fått höra vikten av att borsta tänderna och använda tandtråd, så vi antar att det inte är något vi behöver upprepa. Tandläkarbesök kan dock även komma till nytta då plack och beläggningar ändå kan byggas upp med tiden.

Men även om man håller god tandhygien finns det produkter som motverkar en genom att missfärga tänderna. Detta inkluderar saker som te, kaffe, rödvin, soja, curry och bär som blåbär, hallon, tranbär och björnbär. Att hålla sig borta från de saker som missfärgar tänderna

Missfärgningar kan sitta djupt och blir då svårt att få bort utan någon form av tandblekning. Det är dock alltid bäst att konsultera med sin tandläkare innan man ger sig ut och köper hem tandblekning eller om man bokar en tid för behandling.

Det finns även tandkrämer med slipämnen som kan hjälpa till att ta bort ytliga missfärgningar. Ett varningens ord är dock att om man använder något sådant för mycket riskerar man att slipa bort för mycket av emaljen. Detta gör tanden mer lätt angriplig för bakterier men har också effekten av att göra tanden gulare. Under emaljen finns nämligen en hårdvävnad kallad dentin, som i sig är något gulaktigt och det lyser igenom om emaljen blir för tunn.

Men det är inte bara missfärgningar som kan så i vägen för ett vackert leende. Själva tändernas placering kan också vara ett problem. Detta är ju något man normalt sett försöker korrigera så tidigt som möjligt, men det är aldrig för sent för tandreglering och det är fullt möjligt att skaffa tandställning som vuxen.