Anpassa hudvården efter huden

Vi får alltid höra att vi är alla olika, och tar man verkligen detta till hjärtat gäller det ju att veta precis vilken typ av hudvård man måste genomgå för att få just ens egen hud att se så bra ut som möjligt.

Det första steget mot att anpassa sin hudvård är att ta reda på vilken hudtyp man egentligen har. Detta kan man göra ganska snabbt genom att först tvätta ansiktet ordentligt och sedan låta huden lufttorka. Efteråt kan man göra ett snabbt test där man svarar på några frågor.

De flesta kommer nog få resultatet blandad hy då detta är den vanligaste hudtypen. Detta betyder att man olika typer av hud på olika områden av ansiktet och bör behandla olika delar med olika produkter. Det kommer betyda att man måste köpa fler produkter än om man bara hade en hudtyp över hela ansiktet, men samtidigt kommer man ju använda mindre av varje produkt åt gången.

Om svaret säger att man har känslig hy gäller det att vara mer medveten om innehållet i produkterna man använder. Man vill speciellt hålla sig borta från alkoholbaserade produkter och även sånt som innehåller irriterande ämnen. Ekologiska produkter kan vara en bra lösning då denna typ av hudvård ofta håller sig borta från sådant. Tänk dock på att även saker som citrusextrakt kan vara irriterande för känslig hud.

Får man resultatet fet hy gäller det att hålla sig borta från feta och oljiga produkter då detta får huden att bli ännu mer glansig. Fet hy beror på att ens talgkörtlar producerar extra mycket talg och man lider större risk för pormaskar och finnar. Hittar man svarta prickar i huden är detta inget farligt utan endast hudens eget pigment melanin som oxiderat och klumpat ihop sig med hudceller och talg.

Torr hy är mer eller mindre den exakta motsatsen till fet hy. Den har dock inte bara bristande fett utan även fukt. Denna typ av hud är också ofta känslig så liknande produkter som för känslig hy kan behövas. Vad den dock alltid är behov av är fuktgivande ämnen.

Blir resultatet normal hy betyder det inte att man kan hoppa över hudvården. Det är mer en indikator på att man inte behöver använda hudvårdsprodukter framtagna för en speciell hudtyp, men inte heller bör man använda de som är riktade till dem med torr eller fet hy.